top of page
Lereim_Setters-5510.jpg
Lereim_Setters-5504.jpg

Kristin

Kristin er primus motor i Ipsum Stella Nova. Hun har livslang erfaring med mange ulike dyreslag og har vokst opp med hunder. Hun finner stor glede og motivasjon i å dele belønningsbasert hundetrening med andre, for på den måten hjelpe flere dyr og mennesker til å få et mer harmonisk forhold til hverandre. 

Ole

Ole Andreas er blant annet, utdanna agronom, og har vokst opp på en gård Sogn. Han står ofte litt i bakgrunnen på kursene vi holder. Det er fordi han er den dyktige tilretteleggeren av oss, den som passer på at alt går på skinner. Han er også suveren på det å skape en sosial arena der alle har det bra og trives. Han bruker mye humor for å lykkes i det. Det er lite han setter større pris på enn en noe tørr pappavits. 

Lereim_Setters-5567.jpg

Om oss

Kristin kommer fra Sortland, Ole Andreas fra Sogndal. Vi traff hverandre i 2009 og gifta oss i 2015. 

 

Ole Andreas jobber i forsvaret, noe som har vært ganske definerende for vår familie.  

I perioden 2015-2019 Jobba Ole Andreas på Kystvakta og familien hadde ulike oppdrag som fosterhjem/beredskapshjem, samtidig som vi drev en besøksgård. 

 

Engelsk setteren Alma (f. 2011) ble vår første felles hund. Vi fulgte opp med Munin (reg Rusken) året etterpå, og hadde utallige fine jakt turer med de to, da vi bodde på Setermoen, midt i smørøyet for oss som likte å drive med jakt. 

Mens Kristin hadde lest mange bøker, og hadde praktisk erfaring av bruk av mer tradisjonelle metoder for innlæring av hundedressur, starta Ole Andreas med blanke ark. Vårt felles hundehold skulle de først årene preges av noe manglende retning, og noe ustrukturerte forhold og hunder som bar preg av en grei dose fri dressur. Grunnen til det var at ingen av oss følte oss helt komfortabel med å bruke hardhendte metoder, tvang og ubehag for å få hunden til å gjøre som vi ville. I stedet ble det lokking som var redninga, og den hjalp oss jo, til et visst punkt, men utfordringa med lokking er at den skal også avlæres, uten at adferden skal falle bort samtidig, og det er ikke nødvendigvis en enkel operasjon.

Vi avla til sammen tre kull på våre to første settere, og vi beholdt Juliet fra et av disse kullene. Munin ble omplassert etter noen år, da det for oss fungerte dårlig med viril hannhund og tispe som viste lite tegn på løpetid (vi hadde ett uplanlagt kull før vi kom til den slutninga). Juliet og Alma var våre eneste hunder i flere år, og vi var godt fornøyd med disse to. De fungerte godt på jakt, de kunne både sitte å vente på maten og de kunne gå relativt greit i bånd. 

Da vi mista Alma i 2020 hadde vi allerede to chihuahuaer i familien, men disse ble verken en erstatning for Juliet, som sørga over sin mor i flere måneder, eller for far i huset, som plutselig hadde en jaktkompis mindre. Så vi fant en ypperlig hannhund, ikke så langt unna oss. Og satte et kull på Juliet. Hannhunden var MD’s S R Tyson og 18 Januar 2021 fikk de to ni flotte valper. 

Ei tilfeldighet gjorde at vi beholdt to tisper, selv om planen var å beholde bare ei. Thelma og Louise ble dermed værende hos oss. Samtidig fikk vi oss eget kennelnavn, og vi bestemte oss for å gjøre alvor av vår plan om å bli mer aktiv med hundene, komme oss mer ut i marka enn jobb og familie hadde tillatt de siste årene, rett og slett drive mer med det vi synes er gøy.

Siden vi denne gangen beholdt to valper innså vi ganske raskt at her var det bare å legge seg i hardtreninga. Og vi meldte oss på vårt første valpekurs i Vesterålen og omegn hundeklubb. For de som ikke kjenner hundeklubben, så drives den på frivillig basis, av en topp gjeng engasjerte trenere/instruktører som benytter seg av positiv forsterkning i treninga, eller belønningsbasert hundetrening som det ofte kalles i fuglehundkretsene. For oss ble det som å komme hjem. Endelig fikk vi gode metoder for å lære inn nye adferder, vi fikk teoretisk kunnskap og lærte praktiske metoder som bygger på forskning, som lærer en å se hva som er bra, og belønne det for å få mer av den bra adferden. Vi lærte å ikke ha fokus på unoter, men å jobbe med å fylle på positive adferder som gjorde at hunden oppnådde ønska konsekvens, på en måte som var mer behagelig for både oss og hunden. 

Vi er så heldige at vi får være fôrvert for en av forsvarets hunder, malinoisen Atle, i ett års tid. Med han skal vi jobbe med miljøtrening, søks- og lekutvikling. 

Ole Andreas trener hovedsaklig med engelsk setter Thelma, de trener belønningsbasert jaktdressur, hverdagslydighet og nosework.

Kristin har en ung belgisk malinois Delta, som trener spor, nosework og hverdagslydighet. Kristin vil gjerne drive aktivt med rally lydighet når Delta er klar for det, men først må vi legge et godt grunnlag for Delta.

Datter i huset har flere chihuahua, disse bruker Kristin å låne for å trene og delta på utstillinger med de som ikke har diskvalifiserende feil. Datter i huset heter Konstance, er 22 år og hjelper oss mye i hundebarnehagen og med hundepass når vi selv reiser bort for å drive med hundegreier på bortebane. Hun er veldig glad i å jobbe med husbandry, og er ei rolig og tålmodig sjel som hundene setter stor pris på. 

Samtidig som vi jobber med hunder og trener aktivt med egne hunder, fortsetter vi også å utdanne oss videre, for å stadig heve vår kompetanse. Vinteren 23/24 er Ole deltaker på Canis klikkerinstruktør kurs, mens Kristin er med som observatør (var deltaker i fjor). Vi er også medlemmer i CAAWT www.caawt.com, kollega av "Hun om Hund" Emma M. Garlant www.hunomhund.no og er medlem på Grisha Steward Academy.  Alle disse plassene henter vi mye informasjon og inspirasjon om hundens adferd, vi anbefaler også varmt disse stedene som informasjonskanaler for de som søker mer kunnskap på området. Morten Egtvedt og Cecilie Køste har skrevet flere bøker som vi bruker som rettesnor i hundetreninga, de har også mye gratis informasjon/artikler man kan lese inne på deres side www.canis.no

Høsten 24 starter Kristin på treårig utdannelse for å bli hundeterapeut gjennom  Nordisk heste- og hundeterapiskole. 

bottom of page