top of page

Hva er ekstinksjon?


Ekstinksjon er når en etablert sannhet, slutter å være sann.

Ekstinksjon er uheldig av flere årsaker. Det er ekstremt ubehagelig for hunden å bli utsatt for ekstinksjon, og det er heller ikke en særlig god metode for å avlære adferd, fordi adferden blir aldri helt borte selv om det kan virke sånn, den kommer gjerne tilbake sterkere i andre lignende situasjoner.


Ekstinksjonsburst er når hunden prøver mange andre adferder for å oppnå samme resultat, adferden blir verre før den kanskje blir borte. Når det ikke lenger virker å sette valpeøynene i mor for å få smake middagen hennes, så prøver hunden kanskje heller å grave på henne med labben, eller stirre intenst og bjeffe. Begge er ei utvikling av den første adferden som har blitt forsterka flere ganger (hunden fikk godbiten den ville ha).


Det vi er mest redd for når det gjelder ekstinksjon, det er at vi skal få en ekstinksjonsindusert aggresjon. Når alt annet slutter å fungere så blir hunden ekstremt frustrert, den vet ikke hvordan den skal håndtere frustrasjonen så den går til angrep på andre. Har du flere hunder og katt i huset er det kanskje katten som får unngå først, deretter en annen hund. Men til slutt kan denne adferden gå utover mennesker, da har du skapt en aggresjon som ikke var der i utgangspunktet, bare fordi du ikke skjønte hva du har utsatt hunden for.


Som oftest ser vi hunder som har gått tur og fått hilse på alt og alle som valp, som deretter har «blitt voksen» og skal «stilles krav til», det gjør at du plutselig har en hund som bjeffer og gjør utfall mot andre, ikke fordi den er aggressiv, men fordi den fryktelig gjerne vil hilse. Det hjelper imidlertid ikke så mye for andre mennesker, bjeffing og utfall er ikke morsomt å bli utsatt for.

Har hunden din utvikla slike uheldige strategier så er du hjertelig velkommen til oss. Vi har passeringskurs og vi har privattimer, ofte er det greit å starte med timer for å legge en strategi for deg og din hund, og deretter kan dere velge å gå kurs eller komme på andre treninger for å trene sammen med andre.

96 visninger0 kommentarer

Commentaires


bottom of page